Un, tam buğday / Halil Ayar - Ayar Zahire

  • Kategori : Un
  • Fiyat : 15 TL / 3 kg
  • Yerel Tohum :
  • Sevkiyat Günleri : Pazartesi, Perşembe
  • Çiftçisinin ürünüyle ilgili açıklaması :

    Merhabalar;

    Evde Halil Ayar’ın unuyla nasıl ekmek yaptığımı tarif edeyim;

    Hazırlama aşaması:

    sadece un, su ve tuz kullanıyorum. Maya kullanmıyorum. Bizim aileye 1 hafta yetecek ölçü 2 (800 g’rlıklardan) kavanoz un, 1 tatlı kaşığı tuz (damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz) ve aldığı kadar ılık içme suyu.

    Önce un ve tuzu büyükçe bir kaba alıp karıştırıyorum. (eğer kılçıklar rahatsız ederse kaba bir elekten geçirebilirsiniz unu)  Sonra kabın içine yavaş yavaş suyu dökerek kaşıkla karıştırıyorum. Un ve su iyice karışınca tahta masanın üzerine alıp yoğurmaya başlıyorum. Kıvam için şöyle tarif edeyim: Bu aşamada hamur ne elime ne de masaya yapışmıyor, oyun hamuru gibi kaldırıp yoğurabiliyorum. 10 dk kadar yoğurup temiz bir tülbenti ıslatarak deminki kaba yayıyorum, hamuru da içine koyup aynı tülbentle kapatıyorum ve ılık bir yere (kalorifer üstü gibi) koyuyorum. Burada 24 saat bekletiyorum. Arada sırada bakıp tülbent kurumuşsa üzerine fısfıs ile su atıyorum. Eğer evde olmayacaksanız üzerine bir streç film geçirebilirsiniz.

     Pişirme aşaması (24 saat sonra):

    Hamuru hafif unlanmış masaya alıp yine yoğuruyorum (1-2 dakika). Bu aşamada hamur kabarmış olduğundan elinize ve masaya yapışabilir, bu normal.

    Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup üzerini biraz unluyorum ve 2-3 parçaya bölüp ekmek şekli verdiğim  hamurları üzerine koyuyorum ve nemli tülbenti yine üzerine örtüyorum. Böyle 30 dak kadar dinleniyor.

    Pişirmek için bizim emektar fırını 200 dereceye getirip turboya ayarlıyorum ve ısıtıyorum.  Isınınca (tam sıcaklığı bilemiyorum tabii) üzerlerine bıçakla çizik attığım ekmekleri içine atıyorum, 15 dakika 200 derecede pişirdikten sonra sıcaklığı 150’ye düşürüp 40-45 dakika kadar daha pişiriyorum. (Bu derece ve süreleri kendi fırınınızda denemeniz gerekebilir. ) Pişerken 2-3 kez fısfısla fırının alt tarafına su atıyorum, böylece içerde buhar oluyor ve ekmekler kurumuyor. Bazıları kap içinde su koyun diyor ama ben bu yöntemi daha iyi buldum. (Eğer kabuklar sert olsun isterseniz suyu ekmeklerin üzerine püskürtün)

     

    Fırını kapattıktan sonra kapağını açıyorum (pişme dursun diye). Hafif soğuduktan sonra ekmekleri içinde bırakarak kapağı kapatıyorum. Ertesi sabah da yemeğe başlıyoruz. Genellikle Cumartesi akşamı pişirip Pazar sabahı yeniyor bizde.

     

    1 hafta boyunca buzdolabında saklıyoruz, yiyeceğimiz zaman dilimleri kesip ısıtıyoruz.

    Afiyet olsun.

    Mert Demir