Eğriçayır - Şahbaz Çay
Eğriçayır -  Şahbaz Çay
  • Şehir : İçel / TOROSLAR
  • Sevkiyat Günleri : Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe
  • Minimum Sipariş Tutarı : 70 TL
  • Organik Sertifika :

Harita yükleniyor ...

İçel / TOROSLAR

    Eğriçayır Organik Arı Ürünleri olarak Toroslar da Bolkar Dağının uzantısı üzerinde bulunan Eğriçayır yaylasında arıcılık geleneğimize 1700’lü yıllardan beri devam etmekteyiz.



    Eğriçayır’ da arıcılık yapan ailemiz, 1980 yılına kadar eski kara kovan kullanmış, 1980 yılından sonra ise daha yeni bir yöntem olan fenni kovan kullanmaya başlanmıştır ve aynı zamanda 1940'lı yıllara kadar ürettiği balları dağarcık denilen keçi veya koyun derisinden yapılmış keselerde stoklamış ve pazarlamıştır. Daha sonra teneke ve cam kavanoza kolay ulaşılabilir olması ile dağarcığın yerini cam kavanoz ve özel bal tenekeleri almıştır.


    Son olarak ise 2010 yılında organik denetleme şirketi olan TURKGAP ile sözleşme imzalayarak organik arıcılığa geçmiştir.



    Aile büyüklerimizin arıcılılık konusunda 300 yılın üzerindeki deneyimimizi zaman zaman arıcılığa başlamak isteyen diğer aileler ile de paylaşmış ve onların bu mesleği yapmasına öncülük ve rehberlik etmiştir. Bugün bu ailelerden bazıları hala profesyonel arıcılık yapmaya devam etmektedir ve geçimini arıcılıktan sağlamaktadır.



    Günümüzde Eğriçayır yaylasında yaklaşık 200 kovan ile 300 yıl önce olduğu gibi doğal bal üretimine devam etmekteyiz. Eğriçayır yaylasının balının iyi bilinmesi, bu bölgenin Toros Dağlarının rakımının çok yüksek (2450 m) olmasından kaynaklanmaktadır. Yüksek rakım sebebi ile hiç ağaç bulunmamakta ve bitki örtüsü, adından da anlaşılacağı gibi çayırsı bitkiler olmak üzere çok zengin çeşitli kır bitkilerinden oluşmaktadır. Zengin bitki çeşidi arasında, sadece Eğriçayır yaylasında bulunan bazı özel bitkilerde Eğriçayır balına enfes bir lezzet vermektedir. Ayrıca bu bölgede yüksek rakımdan dolayı tarım ve sanayi de yoktur. Bu da balımız içerisinde doğal olmayan tarım ilaç ve sanayi madde kalıntısı bulunmasını engellemekte ve yüzde yüz saf olmasını sağlamaktadır.



    Eğriçayır yaylasında ürettiğimiz bal ile Eylül 2009 da Fransa'nın Montpellier kentinde düzenlenen Apimondia 2009 (Dünya arıcılık kongresi) kongresi bal yarışmasında balımız, bal uzmanlarından ve gurmelerden oluşan jüri tarafından, polifloralı bal kategorisinde dünyanın en kaliteli ve lezzetli üçüncü balı seçilmiş ve bronz madalya ile ödüllendirilmiştir. 2010 yılında ise Eylül ayında Slovenya’nın başkenti Lubyana da düzenlenen APIMEDICA 2010 ( Tıbbi Arı Ürünleri) kongresinde ise Gümüş madalya ile ödüllendirildik.



    300 yıldan fazla arıcılık birikimimiz ile ürettiğimiz balın dünya derecesi alarak ülkemizin ve yöremizin adını dünyaya duyurması bizi çok sevindirmiştir. sırası ile bronz ve gümüş madalya ile ödüllendirilmemiz bizi, bir sonraki Apimondia da altın madalya alınabileceği konusunda umutlandırmış ve bal üretimimizdeki kaliteden vazgeçmemeye teşvik etmiştir.



    Kaliteli bal üretmek için iyi güneşe ve bol mineralli kurak toprağa ihtiyaç vardır. Akdeniz gibi güneşi bol ve yazları çok kurak geçen yörelerde bitkiler hayatta kalabilmek için topraktan olmayan suyu almak zorunda kalırlar. Bitkiler kurak toprakta az bulunan suyu almaya çalışırken suyun yanında bir yığın mineralde almak zorunda kalır. Kurak iklim bitkileri suyu az aldığı için balı da az salgılarlar ama aroması ve minerali diğer yağmurlu bölge bitkilerinden toplanan ballardan çok daha yoğundur. Çünkü bol yağmur bitkiyi tembelleştirir. Suya kolay ulaşan bitki kolay bal salgılar ama zengin mineral ve arama içermez. Kurak ve yüksek bölgede üretildiğinden, Eğriçayır Balının tadı ve kokusu farklı bir değer taşımaktadır.


     




     



Positve SSL on a transparent background Copyright © 2010-2014 Toprak Ana. Tüm hakları saklıdır.
Bu internet sitesinin kullanıcıları Gizlilik İlkesini ve Kullanıcı Sözleşmesini kabul etmiş sayılırlar.